Wat is piekeren ?

Piekeren is een rationeel denkproces, waarbij de piekeraar zijn waarnemingen en gedachten wil ordenen met als doel dingen duidelijk te krijgen. Nadenken is je gedachten op een rijtje zetten. Piekeren is je gedachten in een rondje zetten en maar doorblijven lopen in een rondje.

Wanneer piekeren mensen het meest?

In bed, als het eindelijk stil is dan komen de gedachten. Vooral bij mensen die het heel druk hebben en weinig stilstaan bij zichzelf. Dan gaan mensen ook weer piekeren dat ze niet kunnen slapen omdat ze liggen te piekeren.

Waarom piekeren mensen?

In de RET, de Rationeel Effectieve Training onderscheiden we vijf irrationele gedachtenpatronen. De gedachtenpatronen zijn irrationeel omdat het om een behoefte gaat, die altijd en overal vervuld moet worden . En als dat niet gebeurt dan is dat verschrikkelijk!

Doemdenkers piekeren, omdat ze de toekomst somber zien en altijd problemen willen vermijden. Ze willen risico’s uitsluiten en overal op voorbereid zijn, want als het verkeerd gaat, dan is dat heel erg.  Ze denken eerder in termen van ‘kan-niet’ , ‘als-dat-maar-goed-gaat’.

Mensen met ‘ het verwende nest syndroom’ piekeren, omdat ze vinden dat alles altijd van een leien dakje moet gaan. Ze kunnen er niet tegen als er een beetje weerstand onderweg komt. En als het dan even tegen zit, gooien ze het bijltje er bij neer. ‘ Pffff.. waarom gaat het nou nooit eens zoals ik dat wil. Wat heb ik toch een zwaar leven!’

Mensen met een overdreven perfectionistische gedachtenpatoon vinden dat ze altijd kwaliteit moeten leveren. Het maken van fouten is uitgesloten. Daardoor vertonen ze uitstel en vermijdingsgedrag (en daar piekeren ze dan weer over). Aan de andere kant kunnen ze ook verzanden in het perfectioneren van triviale zaken in de marge, en doen met de dingen die ze doen, hun uiterste best om het perfect te doen. Ze hebben de neiging om  te piekeren over een fout die gemaakt is, en zien niet zo snel wat ze dan wel goed doen. ‘ Goed is niet goed genoeg’.

Mensen met lovejunkie-gedachtenpatronen, willen graag dat iedereen hun altijd aardig vindt. Ze willen er graag bij horen, en gewaardeerd worden en kunnen erg over het gedrag en de intenties van mensen piekeren, als ze het gevoel hebben ondergewaardeerd te worden. Ze hebben de neiging om besluiteloos op te treden, omdat ze iedereen graag te vriend houden en zorgen daarbij niet bijzonder goed voor zichzelf.  ‘ Zien ze wel wat ik voor ze doe?’

Moralistisch denken, piekeren omdat ze vaak boos zijn op de wereld, omdat  mensen tegenwoordig geen waarden en normen meer hebben, en wel zouden moeten hebben. Onrechtvaardigheid is het vreselijkse wat je een moralist kan aandoen. Want mensen moeten zich altijd aan de regels houden en zich fatsoenlijk gedragen. En wanneer dat niet gebeurt, is dat iets wat echt niet kan! En daar piekeren ze over.

Kun je piekeren afleren?

Ja. Je kunt leren dat je niet altijd controle kunt hebben op een situatie. Dat het mooi zou zijn als het precies zo zou gaan als jij dat zou willen, maar dat het nu eenmaal is zoals het nu is. En dat dit voor dit moment ook goed genoeg is. Je gaat het leven meer als een proces zien.

Dat dingen onduidelijk zijn en misschien later of helemaal nooit duidelijk worden. Dat je nu eenmaal verschilt van mensen die belangrijk zijn en dat je alleen jezelf kunt veranderen. Of dat je als je ontzettend verdrietig bent, omdat er iets heel ergs is gebeurd, je erop kunt vertrouwen dat je je verdriet wel aankunt en dat je de moeilijke situatie wel zult overleven. Je gaat dan veel meer ‘weten‘ en op je ‘onbewuste’ vertrouwen in plaats van op je ‘denken’. We overschatten ons denken veel te veel.

Kijk maar hoe je je huis hebt gekozen waar je nu woont. Of de liefde van je leven. Je wist het! Zonder dat je dat precies snapte hoe het zat.

Tenslotte

Door te filosoferen (met jezelf, een vriend of een coach), aan je ontspanning te werken, meer in het moment te zijn, jezelf rationeel te trainen om effectiever na te denken,  en om jezelf en je irrationele gedachten te lachen, kun je veel relaxter met jezelf en het leven omgaan.

Advertenties

10 Reacties to “Wat is piekeren ?”

 1. Marc mei 4, 2012 bij 9:19 pm #

  5 typen piekeraars….hmmm Ik kan me in alle vijf omschrijvingen terugvinden. beetje jammer……

 2. ruud januari 17, 2013 bij 9:15 pm #

  ik ben hier op gekomen omdat ik het woord piekeren niet wist te schrijven . ook een twijfel .

  maar heb alle teksten even doorgelezen maar het komt behoorlijk overeen waar ik last van heb ik pieker over veel dingen en vraag mijzelf ook veel dingen van kan dat niet anders kan ik dat niet verbeteren .

  en ook in een relatie beginnen dus een vriendin krijgen pieker ik te veel ik heb er elke keer weer last van dat ik denk dat het fout gaat

  heeft iemand een idee hoe dat eigenlijk ontstaat .

  • Piekervrij april 11, 2013 bij 10:06 pm #

   Een beetje een late reactie, Ruud op je vraag. Het is een vraag die tot nog meer gepieker zal leiden, want de echte oorzaak achterhaal je niet. Daar kun je alleen over speculeren. Een vraag die je misschien meer gaat helpen is volgens ons de vraag of je niet gewoon precies leuk bent zoals je bent, en dat daar iemand bij gaat passen die jou ook neemt zoals je bent. Stels jezelf vragen die je beter doen voelen over jezelf: Wat is er mooi aan jou, bijzonder aan jou? Waar ben je blij mee? Vinden anderen plezierig aan jou? Aan ieder persoon mankeert wel wat, en er zijn altijd wel twijfels en verbeterpunten te vinden. En hoe langer we ons daar blind op staren, hoe kleiner we ons voelen. Gelukkig is de liefde niet alleen weggelegd voor de perfecten onder ons. Dat zou wat zijn! Op ieder potje pasteen dekseltje. Veel geluk, Ruud!

 3. Don april 11, 2013 bij 9:49 pm #

  Bedankt,

  Dit heeft mij echt geholpen ik liep altijd rond met twijfels en maakte van kleine inperfecies grote problemen zo is ook mij laatste relatie geëindigd, ik had opgemerkt dat er iets net even anders ging als normaal en toen ik op de fiets terug naar huis zat had ik genoeg tijd om er over na te denken, en dat was te veel want ik bedacht complete theorieën waarom ze die dingetjes anders als normaal deed. En het kwam er telkens op neer dat ik iets mis deed, terwijl ze in werkelijkheid gewoon moe was en het heel druk had. Gelukkig zijn we nu weer bij elkaar want ik zag het in en zij wou nog met me verder maar dit artikel heeft me erg geholpen om mijn probleem te begrijpen.

  • Piekervrij april 11, 2013 bij 9:58 pm #

   Beste Don,
   Blij dat je door het leZen hier bij ons begrip hebt gekregen voor jezelf en je relatie. je ziet hoe je door je gepieker de werkelijke verhalen over het hcofd ziet en het echte verhaal in de praktijk mee valt. Ik wens je veel geluk met je meisje en de volgende keer als je zorgen maakt bedenk dan : is dit echt waar, waar ik me nu zorgen oer maak, of vul ik het voor een ander in.

 4. Hester januari 21, 2015 bij 11:29 am #

  Ik herken mezelf al heel lang in het patroon van een doem denker. Tot mijn eigen ergernis toe.

  Ik heb in mijn jeugd ook veel gepiekerd en heb toen met mezelf de afspraak gemaakt om de dingen waar ik mee zat van mij af te schrijven. Maar toch blijft het piekeren steeds terug komen en daar baal ik zelf heel erg van.

  Ik weet dat je niet alles kunt weten en het leven zou ook niet leuk zijn als je alles zou weten. Maar hebben jullie misschien nog tips?

  • Piekervrij februari 3, 2015 bij 2:37 pm #

   Hoi Hester,
   De doemdenker.. die zit in jou, omdat het je ook een gevoel van controle geeft als je goed voorbereid te werk gaat. Het heeft een functie. Inschatten, risico’s zien, nadenken over verschillende wegen die je kunt bewandelen om te voorkomen dat het fout gaat.

   Allereerst is het belangrijk dat je de doemdenker in jou niet veroordeeld. Zelfs erkent. Luister naar hem wat ie jou te vertellen heeft, maar geef hem niet de regie in handen. Je bent geen doemdenker. Het is een patroon dat in jou zit.

   Kun je ook het mooie zien van jouw doemdenker?
   Kun je ook zien wat voor goede dingen jouw doemdenker jou heeft gebracht?
   Als je er helemaal niets aan zou hebben dan zou je het namelijk niet doen…

   De volgende vraag is of je naast de doemdenker een tegenpool in jou kan aanwakkeren.
   Een tegenpool die luistert naar de zorg van de doemdenker, deze zorgen erkent. Maar er op een andere manier mee om kan gaan.
   En zelfs tegengas kan geven als de doemdenker in jou teveel doordraaft en teveel ruimte in je hoofd inneemt.

   Kun je hier iets mee?

   Elysa van Piekervrij

 5. matthijs januari 23, 2015 bij 10:12 am #

  piekeren valt nooit af te leren bij niemand is mijn mening.ik pieker al 35 jaren voortdurend en weet dat het altijd blijft.ik leef als een zombie en blijft ook doorgaan.je bent waar alle patronen zijn ingegroeid.

  • Piekervrij februari 3, 2015 bij 2:44 pm #

   Hoi Matthijs,

   Ik geef je gelijk. Om iets af te leren, moet je eerst zelf geloven dat het mogelijk is om te veranderen. Daar begint het mee.
   Ook is het zo dat bij sommige mensen piekeren is iets is wat tijdelijk bij hun hoort. Anderen piekeren eerder omdat het misschien erfelijk is of aangeleerd. Piekeren bestaat ook in gradaties. Als ik jouw bijdrage zo lees: je piekert al 35 jaren voortdurend, dan komt het op mij over als GAS, een extreme vorm van piekeren. GAS gaat niet vanzelf over, daar moet je echt hulp bij zoeken. Maar dat kan ik vanaf hier niet zien of dat zo is Ik adviseer je om met je huisarts te praten en te kijken of je hier samen een oplossing voor kan vinden.

   Elysa an Piekervrij

 6. matthijs februari 5, 2015 bij 10:25 pm #

  gezien mijn piekergedachten ben ik van mening dat er zeker een combinatie van 5 genoemde mogelijk is en ook andere soorten.ik zou hier graag meer over willen vermelden of bespreken.b.v.d.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: