Kun je compassie leren?

20 Okt

Twee dagen eerder schreven we dat compassie goed is voor ons allen. Maar wat is compassie precies en kun je dat leren?

Ik kan je uitleggen wat compassie is, maar het is ook iets wat je kunt ervaren en dan weet je het. Harry Palmer ontwikkelde een oefening die je zelf kunt uitproberen. Je vindt deze verderop in deze post. Je kunt de compassie-oefening doen als je naast iemand zit in de trein of op straat tegenkomt of met iemand in gedachten waarmee je in een lastige situatie zit op dit moment. Als het goed is ervaar je erna meer begrip, mildheid ten aanzien van deze persoon en voel je misschien zelfs ook iets van gelijkwaardigheid en verbondenheid met de ander. Je ervaart meer compassie.

Compassie is niet mee-lijden

O, ja. Compassie is niet te verwarren met medelijden. In het onderstaande Youtubefilm zie je hoe een jonge vrouw leert wat het verschil is tussen medelijden en compassie.

De oefening

Je neemt eerst een persoon in gedachten voordat je de oefening doet en doet de volgende vijf stappen (in gedachten) terwijl je je aandacht richt op deze persoon.

Stap 1 Met je aandacht op deze persoon gericht, herhaal je bij jezelf: “Net als ik is deze persoon op zoek naar wat geluk in zijn/haar leven.”

Stap 2 Met je aandacht op deze persoon gericht, herhaal je bij jezelf: “Net als ik probeert deze persoon lijden in zijn/haar leven te vermijden.”

Stap 3 Met je aandacht op deze persoon gericht, herhaal je bij jezelf: “Net als ik heeft deze persoon ervaring met verdriet, eenzaamheid en wanhoop.”

Stap 4 Met je aandacht op deze persoon gericht, herhaal je bij jezelf: “Net als ik probeert deze persoon zijn/haar behoeften te vervullen.”

Stap 5 Met je aandacht op deze persoon gericht, herhaal je bij jezelf: “Net als ik leert deze persoon over het leven.”

In Resurfacing®: Technieken om bewustzijn te verkennen door Harry Palmer. 

Advertenties

Eén reactie to “Kun je compassie leren?”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Compassie is goed voor ons « Piekervrij - oktober 21, 2011

    […] Wanneer er meer compassie in de wereld is, zou er in ieder geval zeker veel minder worden gepiekerd. Meer compassie zou ertoe kunnen bijdragen dat we meer tolerantie naar anderen en onszelf ontwikkelen. Harry Palmer, founder van het Avatar Compassie Project, ontwikkelde een oefening waarmee je kunt leren om meer compassie te voelen.  Als je meer wilt weten over deze oefening, klik hier. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: