Overmatig piekeren kan van invloed zijn op sociale relaties

29 Jul

Door Elysa Kramer

Een overbezorgde moeder die steeds maar bij haar  kinderen kijkt of alles goed gaat. De  echtgenoot die bang is dat er iets mis gaat met het klussen aan het huis en dat wilt voorkomen door zijn vrouw op de vingers te kijken en bij elke handeling aan haar te vertellen wat ze fout doet.  

Mensen die overmatig piekeren, lijden aan GAS, het Gegeneraliseerde Angst Stoornis. Het piekeren beheerst hun leven. In The Sciency Daily van 26 juli jl. wordt melding gemaakt van de resultaten van  onderzoeker, psycholoog Amy Przeworski,  van Case Western Reserve. Amy ontdekte dat mensen die overmatig piekeren over hun naasten en dierbaren vaker op een dwangmatige manier met hun geliefden omgaan. Deze mensen hebben naast een cognitieve gedragstherapie baat bij begeleiding die ook ingaat op de  interpersoonlijke interacties en de verschillende manieren waarop je je bezorgdheid kunt uiten.

Als je meer wilt weten over GAS klik hier.

Journal Reference:

  1. Amy Przeworski, Michelle G. Newman, Aaron L. Pincus, Michele B. Kasoff, Alissa S. Yamasaki, Louis G. Castonguay, Kristoffer S. Berlin. Interpersonal pathoplasticity in individuals with generalized anxiety disorder.Journal of Abnormal Psychology, 2011; 120 (2): 286 DOI: 10.1037/a0023334
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: