Waarheid

14 Jul

Door Laura Donker

Pieker jij wel eens of je iemand anders de waarheid al dan niet moet vertellen? Realiseer je  dat voor alles een juist moment en een juiste manier is. De waarheid spreken is iets moois. Eerlijk zijn tegenover elkaar. Maar de waarheid kan soms inslaan als een bom. Naast eerlijk te zijn naar elkaar moeten we ook een beetje voor elkaar zorgen. Soms kunnen we er ook voor kiezen om de ander even te sparen. Even het juiste moment af te wachten om dingen te vertellen.

Eerlijkheid

Een bekende monnik Thich Naht Hanh sprak in een van zijn lezingen ; ‘De waarheid is belangrijk maar we moeten leren het op de juiste  manier te zeggen’ . ‘Waarheid kan helen maar de ander moet deze daarvoor wel accepteren’.

Zijn woorden spreken me aan want hoe vaak  wordt de waarheid  niet op een voor de ander totaal verkeerd moment gezegd?

Al heel vroeg wordt ons geleerd dat we de waarheid moeten spreken. Liegen zo wordt ons verteld is iets wat je niet mag doen. Wat er ook gebeurt je kunt het altijd zeggen, zolang je eerlijk bent komt alles goed. Als kind probeer je altijd de waarheid te spreken  en vertrouw je erop dat deze ook aan jou wordt verteld. Als je iets niet fijn vindt houd je gewoon je handen voor je ogen.

Volwassen

Op een dag word je wakker en kijk je in de spiegel, nu kijken twee volwassen ogen  je aan. Nog steeds is de waarheid belangrijk. Je wilt de dingen om je heen en jezelf  begrijpen want je denkt dat als je ze begrijpt, je er grip op hebt. We staan open voor de waarheid want deze biedt ons kennis maar tegelijkertijd zijn we er soms ook bang voor en  sluiten dan,  nu weliswaar zonder onze handen, onze ogen.

Wisten we als kind onszelf nog van de nodige erkenning te voorzien. Als volwassene denken we ineens dat we deze bij een ander moeten zoeken. Hierdoor laten we onze kracht liggen waardoor het op den duur onder een laag stof verdwijnt. Maar als je goed kijkt dan lacht het nog steeds naar je. Het is de brandstof om om te gaan met de werkelijkheid.

(Uit) Balans

De waarheid kan herstellen, maar moet wel ontvangen kunnen worden. Soms omarmen we de waarheid en even later sluiten we ons af voor wat er werkelijkheid om ons heen gebeurt. Want het ene moment geeft het ons inzichten, laat het ons groeien en tovert het een glimlach op ons gezicht. Op een ander moment brengt deze ons slechts duisterenis. Geheel uit balans blijven we dan achter.

Juiste moment

Dat jij een waarheid ziet voor de ander wil dat nog niet zeggen dat de ander er klaar voor is deze al te ontvangen.  Net als jij er soms niet klaar voor bent. De oren horen dan niet wat er gezegd wordt.

Vergeet nooit hoe hard de waarheid soms kan zijn. Deze heeft de kracht om de zon die zo mooi scheen te doen verdwijnen. Kan een blauwe hemel zwart doen verkleuren. En jij die de ander toch zo graag wil helpen ziet het lichtje aan het einde van de tunnel. Jij ziet het pad dat klaar ligt voor de ander. Maar deze ziet slechts de regen die is ontstaan.

Zorgzaamheid

Wees zorgzaam als je de ander wilt confronteren met de werkelijkheid. Bekijk de ander met milde ogen , laat de waarheid soms even wachten. Het is belangrijker dat je dingen op het juiste moment en op de juiste manier verwoordt. De ander moet in staat zijn te ontvangen om er ook daadwerkelijk iets mee te kunnen doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: