Lekker in je vel, dan gaat de rest vanzelf.

21 Jun

Door Laura Donker

We vinden het niet vreemd om een alcoholist te vragen naar de redenen achter zijn drinkgedrag. Je zult geen pleidooi houden over hoe slecht alcohol is. Toch wordt er bij overgewicht vaak niet naar gevraagd. Er wordt te snel vanuit gegaan dat de persoon gewoon wat minder zou moeten eten of niet zou weten hoe te eten.

Creëer rust in je hoofd en hart

Ik vind het jammer dat overgewicht nog zo vaak gelijk wordt gesteld aan te weinig discipline of te weinig kennis rond voeding. Afvallen gaat niet over het tellen van calorieën, maar om het vriendschap sluiten met je zelf. Rust in je hoofd en hart brengt rust in je systeem. Als je lekker in je vel zit dan ga je je vanzelf anders gedragen, ga je vanzelf andere keuzes maken.

Band met eten 

Een groot aantal mensen heeft te kampen met overgewicht. Allerlei diëten worden er geprobeerd om van de kilo’s af te komen. Er is echter een klein probleem wat nogal eens over het hoofd wordt gezien. En dat is de vriendschap die gesloten is met eten. Eten biedt mensen niet zelden troost, het kan verdoven waardoor vervelende gevoelens niet gevoeld hoeven te worden. Op die manier kan eten beschermen tegen tegenslagen die op het levenspad komen. Maar te veel eten levert overgewicht op en uit onderzoeken blijkt dat dit groot leed en een diep gevoel van ongeluk kan veroorzaken.

Verwachting

Mensen vertelden me vaak dat ze wilden afvallen om een beter persoon te worden. Gelukkiger te worden, meer geaccepteerd te worden. Maar wie je bent staat los van je gewicht. Je wordt dan ook niet een beter, leuker, en of interesanter  persoon als je afvalt, dat ben je allemaal al. Het spreekt voor zich dat als er zulke hoge verwachtingen zijn, falen een regelrechte ramp is.

De stem van  

Maar de kilo’s zitten er wellicht niet zomaar. In plaats de kilo’s te verafschuwen zouden we er ook mee in  gesprek kunnen gaan. Wat willen ze zeggen. Waar beschermen ze tegen en waar zijn ze bang voor. Deze woorden onthullen de echte reden van het overgewicht.

Geef de ander vertrouwen 

Vertrouwen is geloven wat je nog niet kan zien. Geef de ander vertrouwen in zichzelf, ook al heeft de persoon dat zelf nog niet gevonden. We groeien door met anderen in verbinding te staan.Veel mensen lijden in stilte, omdat er geen oren zijn die willen horen wat ze te zeggen hebben. Omdat er geen ogen zijn die daadwerkelijk door de kilo’s heen willen en of kunnen kijken om te zien wat er zich daadwerkelijk af speelt.

Overgewicht voelt voor niemand goed Overgewicht voelt niet goed, mensen voelen zich vaak een vreemde in hun eigen lichaam. Kijken in de spiegel en zien niet zichzelf. Liefde kan ze helpen terug te keren naar het lichaam dat bij ze past. Eten kan voor mensen een vriend zijn. Neem deze vriend zijn kracht af door er echt  voor de ander te zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: