Juiste intenties

21 Jun

Door Laura Donker

Als we er van uit gaan dat iedereen de juiste intenties heeft hoe zou de wereld er dan uit zien? We verdelen de wereld te vaak in goed en fout en zien onszelf dan uiteraard als de goede kant. Zo creëren we een wereld opgebouwd uit zwart  en wit. Maar de werkelijke wereld ziet er niet er niet zo kleurloos uit , die is ingekleurd met alle kleuren uit het pallet. 

Hoe vaak wordt gedrag niet gelijk gesteld aan de persoon zelf. Maar dat is onzin, niemand is zijn gedrag. En hoe vaak wordt er niet ten onrechte het label ‘verkeerd’ of ‘onbetrouwbaar’ op iemand geplakt. Hoe irritant we het zelf vinden als elke misstap op een vergroot glas wordt gelegd, zo doen we toch vaak naar anderen.

Zelfkennis

We zien onszelf als een aardig persoon met de juiste intenties. Maar dit vergeten we soms toch even. Bijvoorbeeld op het moment als de persoon voor ons in de rij te lang bezig is het geld op de toonbank te leggen. Of als de auto voor ons net iets te langzaam optrekt. Als de persoon voor je het groene licht niet ziet, net als jij haast hebt,  heb je al een paar keer getoeterd voor je er erg in hebt.

Gezichten passen zich aan

Ook de media helpt bij het in twijfel trekken van goede intenties van anderen. Steeds weer doen ze ons geloven dat er vijanden zijn die bestreden moeten worden. De gezichten van deze vijanden passen zich echter continue aan. Zo veranderen vrienden in vijanden en anders om. Is het niet zo dat de mensen niet veranderen maar dat onze perceptie gewoon verandert.

Het is goed

Gedrag wordt te vaak opgeblazen. Soms kun je ook de keuze maken om er gewoon over op te houden. Oke het was niet aardig van die ander, oke je voelt je gekwetst. De ander heeft het vast niet zo bedoeld. Maar nu is het klaar, zand er over. De hemel wordt schoongemaakt voor de zon die zo graag wil schijnen. Er wordt ruimte gemaakt voor de positieve kanten van een ander. Je vindt geen licht als je in het donker blijft zoeken.

Winnen

Er over op houden wordt niet altijd als optie gezien, want als je dat doet dan geef je je gewonnen. En jij ziet het toch heel helder. Ik denk dat als iedereen zichzelf iets minder serieus zou nemen het leven een stuk makkelijker zou zijn. We vinden overal wat van , maar het probleem is dat we dit vinden nogal eens aanpassen. Zo vinden we vandaag iets wat de mening van morgen al weer tegenspreekt. Laten we de ander gewoon proberen te begrijpen, dat is de basis voor een dialoog. Reageer op boosheid niet met boosheid, dan zet  jullie beide buitenspel.

Ieder zijn pad?

Iedereen heeft zijn eigen pad te bewandelen. Dit pad kan afwijken van jouw pad. Mensen kunnen daardoor een totaal ander kader hebben. Mensen kunnen besluiten zonder jou verder te gaan. Iemand kan iets van jou vinden wat je niet begrijpt. Maar het komt allemaal uit iets vandaan. We zien vaak maar een deel van het geheel en basseren daar ons oordeel op.

Vaak wordt er beperkt gekeken vanuit het eigen kader, wat vaak ook als enige juiste kader wordt gezien. Wat voor jou wind mee is kan echter voor een ander wind tegen zijn. Laat los wat een ander zou moeten en sta open voor de juiste intenties erachter, ook al kun je die niet meteen begrijpen. Je hoeft niet altijd alles te begrijpen om de ander in zijn waarde te blijven zien.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: