Is dit het nou

6 Jun

Door Laura Donker

42 jaar. Hij zucht en zegt:,  ‘Is dit het nou’
Als we zo in de middag van ons leven stappen overvalt mensen nogal eens de gedachte, ‘is dit het nou’. Er wordt ook wel eens gesproken van een midlifecrisis. Maar het is zonde om te spreken van een crisis. Want je zou het ook kunnen zien als de tijd die je even wakker schut.

Besef
Leek het leven kort daarvoor nog eindig, had je nog het gevoel alles te kunnen bereiken. Ineens wandelt het besef, dat bepaalde dingen misschien toch niet gaan plaatsvinden, je leven binnen. Dat bepaalde keuzes toch niet hetgeen hebben opgeleverd als dat je er van verwacht had. Als je bij officiële documenten ineens moet gaan scrollen, voor je bij je geboortedatum komt, realiseer je je dat het leven inderdaad snel gaat.

Zaaien
Wat je zaait oogst je wordt zo mooi gezegd. Alleen weet je op bepaalde momenten misschien nog  niet helemaal wat je aan het zaaien bent. Ben je je nog niet bewust van de variëteit aan zaadjes. Je maakte keuzes met de aanname alles te overzien. Maar de werkelijkheid leert ons dat onze onze dromen en wensen, maar ook meningen en ideeën, mee groeien met de tijd. Feiten in de ochtend van het leven, blijken in de middag hun waarde te zijn verloren, welke ook in de avond wellicht weer zullen worden aangepast.

Kracht van dit moment
Als je nu terugdenkt aan een periode die ver achter je ligt zie je misschien een tijd waarin je nog alle keuzes voor je had liggen, nog alle kanten op kon gaan. Het idee bekruipt je nu misschien dat je op dit moment vast zit door de wegen die je bent ingeslagen. Maar vertrouw er maar op dat je tien jaar van nu ook weer terug zult kijken op dit moment, en ook dan zul je weer vele mogelijkheden en kansen zien.

 Ik hoorde Wayne Dyer ooit eens over het spoor achter een boot spreken. Als je een boot ziet varen dan kun je blijven staren in het spoor dat deze achterlaat. Je kunt je ook af gaan vragen wie deze nou bestuurt. Een ding weet je zeker, het spoor dat de boot achter laat doet dat niet. Naar het verleden blijven kijken zonder aan het roer te zitten maakt je leven stuurloos.

Hoe ga jij terug kijken op dit moment
Hoe ga jij over tien jaar terug kijken op dit moment. Ga je het zien als een moment waarop je echt bent gaan nadenken over hetgeen jou gelukkig maakt. Als een moment waarop je wakker werd geschut en waarna je actie hebt ondernomen. Of kijk je terug met de wetenschap dat je niets hebt gedaan met de wake up call ‘is dit het nou’?

Fases
Er zijn vele fases in ons leven en elke fase leert ons weer mooie dingen. We groeien door wat we meemaken. Leren steeds beter te accepteren wat we niet kunnen veranderen en krijgen steeds meer moed om hetgeen  waar we wel invloed op hebben aan te pakken.

Negatieve emoties horen bij groei, al zou je soms wensen dat je ze weg kon poetsen. Je kunt niet selectief bepaalde emoties wissen, dan wis je ze allemaal. Het lijkt er soms op dat we alleen zon  willen. Maar als we er dan achter komen dat het mooie groene landschap is veranderd in een dorre woestijn beseffen we de waarde van de variëteit en veelheid aan emoties die op ons pad komen.

Hoe kun je weten wie je bent als je nooit hebt ervaren wie je niet bent. Hoe kun je geluk nou ervaren als je niet weet hoe ongeluk er uit ziet. Hoe weet je dat je op de goede weg zit als je nooit bent verdwaald. Elke fase heeft zo zijn charmes geniet er van, leer ervan en ga weer door. Verander  ‘is dit het nou’ in ‘ik ben klaar voor een nieuwe fase’.

Hoe bewust ben jij aan het zaaien?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: