Wat is waardevol voor jou ?

3 Mei

Door Laura Donker

Het is jammer als je je achteraf pas realiseert wat echt belangrijk voor je is.  

Dat vind ik een mooie bloem hoor ik een meisje van een jaar of 6 tegen haar vader zeggen. Nee dat is onkruid antwoordt hij. Die moeten we juist weghalen. Het meisje fronst haar gezichtje en probeert het nog eens. Maar ik vind die witte bloemetjes mooi. Maar ze krijgt dezelfde respons van haar vader.

Een wei vol met paardenbloemen, een prachtige gele deken. Er zijn mensen die deze bloemen als onkruid zien, en ze bestrijden. Anderen daartegen zien ze als heilzaam , de paardenbloem zou ontgiftend werken.

Mijn nichtje had eens een met waterverf een schilderij gemaakt. Mijn vader besloot deze in te lijsten. Veel mensen gaven aan het prachtig te vinden. Het had zulke mooie heldere kleuren. Het gaf iedereen die er naar keek een blij gevoel. De verwondering verdween als hij ze vertelde dat het gemaakt was door een zeven jarig meisje. O schattig was dan vaak het antwoord.

Wanneer is iets waardevol, als het veel geld heeft gekost, als een beroemde schilder het heeft gemaakt. Wanneer is iets uit de natuur mooi? Waar zit de scheidslijn tussen een bloem en onkruid?

Een kind ziet dingen zoals ze zijn. Vindt het niet raar dat het het kaartje aan de knuffel interessanter vindt dan de knuffel zelf. Dan worden we ouder en wordt ons geleerd wat waarde heeft en wat niet.

Waar is voor jou van grote waarde?  Zijn het dingen die veel hebben gekost. Of is het nou net die tekening die je ooit kreeg, die glimlach die je ontving nadat je iets voor iemand had gedaan. Misschien word jij heel erg blij van die schelp die je uitzocht tijdens die ene speciale strandwandeling. Vind je troost bij het sjaaltje dat je ooit van je oma kreeg toen ze er nog was. Misschien ontneemt de zon als hij ’s ochtends boven de boomtoppen verschijnt je je adem, en voel je je intens gelukkig als je een lente bries door je haren voelt. Maar natuurlijk kan het ook de aanblik van een geliefden zijn die je hart sneller doet kloppen….

Het hoeft niet de beste zanger te zijn die je diep in je hart raakt, of een bekende acteur die je in ontroering weet te brengen. Zelfs als een bloem na vele jaren kweken perfect zou moeten zijn hoeft het niet degene te zijn waar jij stil van wordt.

Waarde is persoonlijk, en omdat het persoonlijk is kan niemand jou vertellen wat voor jou van waarde is. Probeer zo nu en dan eens naar de dingen te kijken alsof je ze voor de eerste keer ziet. En ervaar en voel zo nu en dan eens wat mensen en dingen met je doen.

Stel over tien jaar bekijk je foto’s van nu, wat denk en voel je dan?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: