Voor jezelf gaan staan

28 Apr
Er is maar een persoon in de wereld die weet wat goed is voor jou en die persoon dat ben JIJ. Het willen voldoen aan verwachtingen van anderen en steeds maar bezig zijn met wat ZE ervan zullen zeggen weerhoudt ons ervan om dat te doen wat we het liefste willen.

Door Elysa
Er zijn twee soorten mensen volgens Covey. De mensen die ‘slapend’ door het leven gaan en reageren op dat wat er op hun afkomt. En de mensen die beginnen met het einde voor ogen. De zogenaamde proactieve mensen. Zij weten wat ze willen bereiken en meten hun acties aan hun eigen maatstaven. Dit zijn de mensen die staan voor zichzelf en respect hebben voor zichzelf. De mensen die wat bereiken in het leven.
Voor jezelf gaan staan is nee zeggen.
Voor een aantal mensen een van de moeilijkste dingen die er is. Het scheelt maar een letter. Nee zeggen is moeilijk als onbewust graag aardig gevonden wilt worden en er voldoening in schept om iets voor een ander te kunnen betekenen. Sterker nog: een schuldgevoel krijgt als je je egoistisch opstelt.
Nee zeggen lukt niet als je de ander belangrijker vindt dan jijzelf . Hoe kun je voor jezelf opkomen als je jouw eigen gedachten en gevoelens niet eens serieus neemt. Je wilt geen zeur zijn, gaat conflicten liever uit de weg. Bang om een ander te kwetsen.
De keuze is aan jou. 
Maar pas op. Ineens kun je jaren later wakker worden en je het volgende realiseren: “hey, maar dít is niet wat ik wilde!”
De keuze is aan jou. Neem je de verantwoordelijkheid voor je eigen leven? Of laat je anderen bepalen wat het beste voor jou is? Wat wil JIJ in je leven neerzetten? Waar sta jij voor? Jij hebt de macht en het inzicht om het beste voor jezelf te kiezen.
Dus als iemand naar je toe komt om je te vragen of je hem of haar kunt helpen kun je a la Paul Wilson (goeroe van de rust) drie dingen doen:
Ja zeggen … omdat het past bij de doelstellingen die je voor jezelf voor ogen had. Ja zeggen … omdat het je doelstellingen niet belemmert. Nee zeggen. Meer keuzes zijn er eigenlijk niet.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: