Lente leert ons: tijd creëert, groei kost tijd

27 Apr

Door Laura Donker

De bomen zijn ontwaakt uit hun winterslaap. De bladeren hebben zich aangediend. Zo zie je maar weer, tijd creëert. Groeien kost tijd.

De lente is een mooie periode vind ik. De natuur komt weer op zijn pootjes terecht. De kleine dieren springen door de wei, kleine eendjes zwemmen achter hun moeder aan. De knoppen in de bomen laten zich zien om vervolgens te veranderen in mooie bladeren. De vele bloemen sieren het landschap. En dat terwijl een paar maanden geleden het leek alsof het groen zich nooit meer zou laten zien. Het was misschien niet zichtbaar maar de natuur was druk bezig om nu tot bloei te mogen komen.

De bomen hebben om dit te bereiken eerst hun bladeren los moeten laten. Bladeren die zo belangrijk voor ze zijn om te overleven, ze absorberen ten slotte energie. De bladeren die zulke prachtige kleuren hadden lagen tot onze spijt na verloop van tijd allemaal op de grond. Maar wist je dat deze prachtige herfst bladeren, net voor dat ze los komen van de boom, de hoogste concentratie afvalstoffen bevatten? En als de boom ze niet los zou laten ze te veel vocht zou verliezen via deze bladeren omdat  ze minder vocht uit de grond kan halen tijdens de koude winter?

De lente laat ons zien dat groei tijd kost. Dat we zo nu en dan iets los moeten laten om iets anders de kans te geven. Vaak kunnen we dit proces niet versnellen, je kunt het wel faciliteren. Een boom zal geen bladeren laten zien in de winter, maar de omstandigheden moeten wel zo zijn dat het zich in stilte kan voorbereiden om later tot bloei te kunnen komen.

Zo is het ook met ons, zo nu en dan moeten we dingen los laten, mensen loslaten om door te kunnen. Toch weerhoudt de bladerloze winter veel mensen dit toch niet te doen. Uit angst voor wat er komen of juist niet komen gaat.

Tegenwoordig lijkt het er haast op dat we alles maar weg willen poetsen. We nemen steeds minder de tijd om te (laten) helen, steeds minder tijd om te (laten) groeien. Overal hebben we wel een pilletje voor. Soms wordt  vergeten dat bepaalde dingen gewoon tijd kosten, dat geluk en verdriet hand in hand gaan.  Willen we één van de twee uit ons leven bannen, dan bannen we in principe beide omdat ze niet los van elkaar staan.

Je kunt geen warmte voelen als je niet weet wat koude is.

Aanschouw de natuur en voel de kracht van tijd.

Namasté

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: