Positief, mindful en realistisch

10 Feb

Verhalen als The Secret en The Journey suggereren dat we onze werkelijkheid wensen. Dus als jij narigheid over je heen krijgt, dan heb je dat met je eigen gedachten gecreeerd. De boodschap die ons verteld wordt lijkt dan ook dat we vooral positief moeten blijven en moeten doorgaan. Want dan komt alles goed?

Bepalende gedachten

Okay. Een objectieve situatie voor jouw neus. Die neem jij waar. De informatie komt naar binnen door je zintuigen. En vervolgens bedenk jij daar iets bij. De betekenis die jij aan een situatie geeft, bepaalt hoe jij je voelt en wat je doet. En daarmee bepalen je gedachten je bestemming. Klopt?

Op en neer

Wat denk jij? Hebben wij het leven in de hand? Is het leven echt maakbaar? Soms gaat het goed. En soms gaat het wat minder.

Houd jij je misschien wel een beetje te groot?

Ik zie mensen in mijn praktijk vastlopen, die ‘blij doen’, terwijl ze helemaal niet blij zijn. Ze kiezen een gevoel dat niet past bij de werkelijke situatie en lopen voorbij aan hun echte gevoel. En dan gaan ze onbewust ’s nachts liggen piekeren. Met als gevolg dat ze daardoor ergens blijven, terwijl ze, als ze dat zouden mogen voelen, allang gestopt waren of iets hadden gedaan om de koers te wijzigen.

Als het goed is, wees dan blij. Ga door met wat je aan het doen was of maak het nog beter.

Als het minder gaat, mag je ook balen en rouwen. Ga maar voelen wat je nu voelt en sta daar even bij stil. Niet nadenken, Niet problemen in kaart brengen en oplossingen bedenken. Alleen maar voelen. Wanneer je je gevoel hebt ervaren, kun je reflecteren en bedenken wat je kunt doen: verandering aanbrengen of stoppen.

Met jouw gedachten kun je niet je de uitkomst van het leven bepalen. Wel de manier waarop jij daarmee omgaat en met je jezelf en met je eigen gevoelens omgaat. Dus geef jezelf de ruimte om – ondanks de drang altijd positief te willen blijven-  een periode te pakken om te balen en te rouwen.  Dat ruimt op,  en biedt inzicht om de juiste keuzes voor jezelf te maken.

Hakuna Matate!

Elysa Kramer

http://www.piekervrij.nl

http://www.encouragement.nl

Wil je de tip voortaan wekelijks ontvangen? Stuur dan een mailtje aan piekervrij@encouragement.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: