Patronen kunnen mooie dingen op een afstand houden

16 Sep

Door Laura Donker


Naast aannames kunnen patronen je ook belemmeren. Geluk houdt namelijk ook in dat je je grenzen verlegt. Dat je blijft onderzoeken wat je een gelukkig gevoel geeft. Juist door in vaste patronen te blijven hangen, belemmer je jezelf buiten jouw kaders te kijken, waardoor je een statische in plaats van een dynamische leefwereld schept.

‘Wanneer had jij het idee dat je iets veel eerder had moeten doen’?

Ken je de situaties dat mensen zeggen:Dat had ik veel eerder moeten doen’? Dit is een veelgehoord gezegde als mensen de stap in het diepe wagen. De baan opgeven voor het onbekende, een onbekende vakantiebestemming gaan onderzoeken, een muziekgenre onderzoeken waar ze geen weet van hadden, een relatie aangaan of juist verbreken.

Blijf continue onderzoeken wat je prettig vindt en wat niet.

Het onderzoek houdt in dat je nadenkt, maar ook dat je kansen waagt en risico’s neemt. Je gaat naast denken ook doen! Je kunt er tenslotte achterkomen dat iets je niet gelukkig maakt, misschien wel ongelukkig maakt. Maar alleen op deze manier verken je jezelf, verleg je je grenzen, kom je meer te weten over wat jou nou wel en niet een plezierig gevoel geeft. Vaak willen we alles om ons heen letterlijk en figuurlijk vasthouden en duwen we het onbekende weg. We zoeken niet naar plezier en zijn bezig om  onveiligheid, onzekerheid en spanning te voorkomen. Maar juist door onze grenzen te verleggen, ontdekken we nieuwe dingen waar we helemaal geen weet van hadden.

‘Angst voor het onbekende kan mooie dingen op een afstand houden’

Bekijk je situatie van een afstand zodat je overzicht hebt. Kijk niet alleen naar die dingen die je al kent, want dan dan mis je alles wat daarbuiten ligt. Focus je ook op hetgeen nu gebeurt in je leven. Sommigen kijken alleen maar naar de toekomst en vergeten op dit moment te genieten. Als je alleen in de verte kijkt is hetgeen dat voor je gebeurt wazig en daardoor mis je de details en kansen die voor je neus verschijnen.

Angst voor wat er mis kan gaan, angst voor een onprettig gevoel kan iemand weerhouden om de stappen te maken in het leven die juist weer geluk kunnen scheppen. Realiseer je dat gevoel slechts gevoel is. Het is positief of negatief. Het komst en het gaat. Geen enkel gevoel is voor eeuwig. Daarbij is gevoel slechts een gevolg van de betekenis die je aan iets geeft. Verander je die betekenis dan verandert je gevoel mee.
Ook een ongelukkig gevoel duurt niet voor eeuwig, dus angst voor dit gevoel zou je niet moeten weerhouden je zoektocht naar wat jou gelukkig maakt te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: